vergelijk ook: sparenbetalennotarisadvocaatziekenhuiszorgverzekeringhuisartstandartscreditcardfinancieel adviseurprovisiehypotheek
Alle banken voor sparen en betalen vergelijken

Home > Alles over banken > Sparen > Wat gebeurt er met mijn spaargeld als mijn bank failliet gaat

Wat gebeurt er met mijn spaargeld als mijn bank failliet gaat

De kans dat uw bank failliet gaat, is niet heel groot. Gezien de recente economische crisis is het echter ook niet ondenkbaar. De banken in Nederland vallen onder de garantieregeling van De Nederlandsche Bank. Dit houdt in dat als de bank failliet gaat, dat u de eerste €100.000 euro terugkrijgt. Banken die in Nederland opereren vallen geheel of gedeeltelijk onder de garantieregeling van De Nederlandsche Bank (DNB). Het gegarandeerde bedrag geldt per persoon en dus niet per rekening. Heb je meer dan €100.000 spaargeld en wil je elk risico uitsluiten, dan kunt u het beste bij verschillende banken een spaarrekening openen. Vergeet niet spaarrekeningen te vergelijken waar u de hoogste spaarrente krijgt en te kijken of uw bank wel onder het garantiestelsel valt. 

Als de bank failliet gaat volgt een oproep van De Nederlandsche Bank om u te melden. Vervolgens zou DNB er in principe voor moeten zorgen dat u binnen 3 maanden uw spaargeld terug krijgt.

Veelgestelde vragen
Vallen betaalrekeningen ook onder het garantiestelsel?

Ja, ook betaalrekeningen vallen onder het garantiestelsel van DNB. Bij banken die volledig onder dit stelsel vallen zit u tot €100.000 veilig. 

Top 5 sparen

  1. 1,25% Knab
  2. 1,21% LeasePlan Bank
  3. 1,20% MoneYou
  4. 1,20% Argenta
  5. 1,20% DHB Bank

Top 5 goedkoopste bankrekeningen

  1. 0,00 ICBC
  2. 0,00 Staalbankiers
  3. 0,00 Staalbankiers
  4. 15,00 ASN Bank
  5. 17,40 ING