vergelijk ook: sparenbetalennotarisadvocaatziekenhuiszorgverzekeringhuisartstandartscreditcardfinancieel adviseurprovisiehypotheek
Alle banken voor sparen en betalen vergelijken

Home > Alles over banken > Sparen > Wat is het depositogarantiestelsel?

Wat is het depositogarantiestelsel?

Depositogarantiestelsel

Wat is het depositogarantiestelsel nu precies? Als een bank een vergunning bij DNB heeft, staat deze bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). DNB houdt de vermogenspositie van banken in de gaten en houdt streng toezicht. Per 7 oktober 2008 garandeert het depositogarantiestelsel van DNB dat het spaargeld van rekeninghouders tot 100.000 euro gegarandeerd is, mocht een bank failliet gaan

Deze garantie van 100.000 euro is per persoon per instelling. Om geen risico te lopen kunnen dus het best bij meerdere banken een spaarrekening geopend worden. Omdat sommige banken bij elkaar horen en één concern vormen onder dezelfde bankvergunning, is het belangrijk bij risicospreiding goed op te letten dat het wel echt twee (of meer) verschillende instellingen betreft. De kans bestaat dat u alsnog risico loopt als u uw spaargeld binnen hetzelfde concern op verschillende banken hebt gezet, en de bank of banken in de problemen komen.

Buitenlands garantiestelsel
Als u spaargeld op een Belgische spaarrekening staat dan kunt u bij het in de problemen raken van de bank aanspraak doen op de Belgische Collectieve Garantieregeling. Zo valt bijvoorbeeld Argenta onder de Belgische Collectieve Garantieregeling.

De Belgische Collectieve Garantieregeling garandeert onder andere tegoeden op een betaal- of spaarrekening als het moederbedrijf van de bank statutair in België gevestigd is. Terugvordering vindt ook in België plaats. De Belgische Collectieve Garantieregeling voorziet net als het Nederlandse depositogarantiestelsel ook in terugbetaling van maximaal 100.000 euro per persoon per instelling.

Daarnaast is ook het spaargeld in Luxemburg tot een bepaald maximumbedrag gegarandeerd. Vanaf oktober 2008 heeft ook Luxemburg het geldende garantiebedrag aangepast naar 100.000 euro.

Veelgestelde vragen
Vallen betaalrekeningen ook onder het garantiestelsel?

Ja, ook betaalrekeningen vallen onder het garantiestelsel van DNB. Bij banken die volledig onder dit stelsel vallen zit u tot €100.000 veilig. 

Top 5 sparen

  1. 1,25% Knab
  2. 1,21% LeasePlan Bank
  3. 1,20% MoneYou
  4. 1,20% Argenta
  5. 1,20% DHB Bank

Top 5 goedkoopste bankrekeningen

  1. 0,00 ICBC
  2. 0,00 Staalbankiers
  3. 0,00 Staalbankiers
  4. 15,00 ASN Bank
  5. 17,40 ING